Mindfulness… mindfuleating, czyli uważność jedzenia
Polega na skupieniu się na doznaniach cielesnych, podczas spożywania pokarmu, eliminując działanie na autopilocie
Wraz z wprowadzeniem zmian w zakresie odżywiania, w celu redukcji objadania się pod wpływem emocji i stresu, konieczna jest rezygnacja z dotychczasowych restrykcji pokarmowych (źródło stresu) oraz wyzbycie się podziału pożywienia na zakazany i dozwolony!
Kiedy ostatni raz Twój posiłek ograniczył się tylko do procesu spożywania?..NIE w drodze na kolejne spotkanie…NIE przed telewizorem… tak się nie liczy.
Twój mózg wtedy zdecydowanie gorzej rejestruje informacje o tym ile zjadłaś(eś) i najczęściej zaniża przyjętą porcję energii, przeważnie kończy się to przejedzeniem. Wniosek jest taki, że brak uważności = nadwaga i otyłość = zaburzenia metaboliczne/ psychologiczne
Podstawy uważnej konsumpcji – BASICS
B – breathing and belly check – oddychaj i określ własną skalę głodu i sytości!
- 1-5, gdzie 1– to głód, który Twoją uwagę koncentruje tylko na myśleniu o jedzeniu 5 – to przejedzenie się, aż do konwulsji. Przed każdym posiłkiem daj sobie chwilę i zastanów się, czy jesteś fizycznie głodna(y) czy potrzebujesz odrobiny relaksu, wyciszenia, szklanki wody, uścisku drugiego człowieka
A – assessment – określ porcję, teksturę i smak pokarmu, który chcesz zjeść!
Zastanów się na co naprawdę masz ochotę. Na smak słodki czy wytrawny? Określ zapach Twojego dania, jaką ma teksturę i jaki smak.
Z czasem zaobserwujesz, że produkty przetworzone są mniej aromatyczne i wyraziste niż te pełnowartościowe .
S – slow down – daj sobie czas na spokojną konsumpcję!
20-30min dla Ciebie, aby delektować się zawartością talerza. Jeśli jesteś bardzo zajęta(y) zastanów się ile czasu jesteś w stanie poświęcić w tym momencie na spokojną konsumpcję. Odejdź od biurka, komputera, usiądź lub stań przy stole i skup się tylko na zawartości talerza. Zrób to, nawet jeśli miałoby to w sytuacji kryzysowej trwać tylko kilka minut.
I – investigate the hunger – zastanów się czy dalej jesteś głodna(y), czy może już nasycona(y)!
Bardzo istotnym elementem uważnego jedzenia jest umiejętność zaprzestania konsumpcji w chwili osiągnięcia sytości.
Gdy zjesz połowę przygotowanej porcji zrób kilka minut przerwy, by zorientować się, w którym punkcie skali głodu obecnie się znajdujesz. Kontynuuj posiłek do momentu uczucia nasycenia czyli stanu, w którym nie jesteś głodna(y), ale również nie czujesz przepełnienia. Obrazując: ostatnie dwie różyczki brokuła, czy ostatni ziemniak już się nie zmieści do Twojego brzucha, ale mała porcja ulubionej szarlotki jeszcze tak – TO TEN MOMENT!
C – chew the food – dokładnie przeżuwaj, nie połykaj!
Im dłużej dany pokarm znajduje się w Twoich ustach tym większa szansa na przekazanie informacji do mózgu o dostarczanej energii. Wpływa to jednocześnie na odczuwanie przyjemności i zaspokojenie potrzeby jedzenia (aktywacja ośrodka nagrody)
Kolejny kęs bierz dopiero jeśli skończysz przeżuwać poprzedni, nie spiesz się!
S – savor – delektuj się!
Zamknij oczy by wyostrzyć zmysł smaku.
Jedzenie służy odżywianiu organizmu, a delektowanie się nim jest oznaką szacunku do własnego ciała.
Obserwuj swój organizm i określ samopoczucie po konkretnym pokarmie. Produkty wysoko przetworzone dostarczą Ci energii, ale na krótko. Pełnowartościowy posiłek zawierający,np. warzywa i orzechy da Ci energię do długiego funkcjonowania przez większą część dnia.
Uważnie obserwuj wpływ pełnowartościowego jedzenia na Twój organizm.
uczę się tego razem z Tobą i na ten moment celebruję śniadania!