Uważność jedzenia

Mindfulness… mindfuleating, czyli uważność jedzenia

 

Polega na skupieniu się na doznaniach cielesnych, podczas spożywania pokarmu, eliminując działanie na autopilocie

Wraz z wprowadzeniem zmian w zakresie odżywiania, w celu redukcji objadania się pod wpływem emocji i stresu, konieczna jest rezygnacja z dotychczasowych restrykcji pokarmowych (źródło stresu) oraz wyzbycie się podziału pożywienia na zakazany i dozwolony!

Kiedy ostatni raz Twój posiłek ograniczył się tylko do procesu spożywania?..NIE w drodze na kolejne spotkanie…NIE przed telewizorem… tak się nie liczy.

Twój mózg wtedy zdecydowanie gorzej rejestruje informacje o tym ile zjadłaś(eś) i najczęściej zaniża przyjętą porcję energii, przeważnie kończy się to przejedzeniem. Wniosek jest taki, że brak uważności = nadwaga i otyłość = zaburzenia metaboliczne/ psychologiczne

Podstawy uważnej konsumpcji – BASICS

B – breathing and belly check – oddychaj i określ własną skalę głodu i sytości!

  1. 1-5, gdzie 1– to głód, który Twoją uwagę koncentruje tylko na myśleniu o jedzeniu 5 – to przejedzenie się, aż do konwulsji. Przed każdym posiłkiem daj sobie chwilę i zastanów się, czy jesteś fizycznie głodna(y) czy potrzebujesz odrobiny relaksu, wyciszenia, szklanki wody, uścisku drugiego człowieka

A – assessment – określ porcję, teksturę i smak pokarmu, który chcesz zjeść!

Zastanów się na co naprawdę masz ochotę. Na smak słodki czy wytrawny? Określ zapach Twojego dania, jaką ma teksturę i jaki smak.

Z czasem zaobserwujesz, że produkty przetworzone są mniej aromatyczne i wyraziste niż te pełnowartościowe .

S – slow down – daj sobie czas na spokojną konsumpcję!

20-30min dla Ciebie, aby delektować się zawartością talerza. Jeśli jesteś bardzo zajęta(y) zastanów się ile czasu jesteś w stanie poświęcić w tym momencie na spokojną konsumpcję. Odejdź od biurka, komputera, usiądź lub stań przy stole i skup się tylko na zawartości talerza. Zrób to, nawet jeśli miałoby to w sytuacji kryzysowej trwać tylko kilka minut.

I – investigate the hunger – zastanów się czy dalej jesteś głodna(y), czy może już nasycona(y)!

Bardzo istotnym elementem uważnego jedzenia jest umiejętność zaprzestania konsumpcji w chwili osiągnięcia sytości.

Gdy zjesz połowę przygotowanej porcji zrób kilka minut przerwy, by zorientować się, w którym punkcie skali głodu obecnie się znajdujesz. Kontynuuj posiłek do momentu uczucia nasycenia czyli stanu, w którym nie jesteś głodna(y), ale również nie czujesz przepełnienia. Obrazując: ostatnie dwie różyczki brokuła, czy ostatni ziemniak już się nie zmieści do Twojego brzucha, ale mała porcja ulubionej szarlotki jeszcze tak – TO TEN MOMENT!

C – chew the food – dokładnie przeżuwaj, nie połykaj!

Im dłużej dany pokarm znajduje się w Twoich ustach tym większa szansa na przekazanie informacji do mózgu o dostarczanej energii. Wpływa to jednocześnie na odczuwanie przyjemności i zaspokojenie potrzeby jedzenia (aktywacja ośrodka nagrody)

Kolejny kęs bierz dopiero jeśli skończysz przeżuwać poprzedni, nie spiesz się!

S – savor – delektuj się!

Zamknij oczy by wyostrzyć zmysł smaku.

Jedzenie służy odżywianiu organizmu, a delektowanie się nim jest oznaką szacunku do własnego ciała.

Obserwuj swój organizm i określ samopoczucie po konkretnym pokarmie. Produkty wysoko przetworzone dostarczą Ci energii, ale na krótko. Pełnowartościowy posiłek zawierający,np. warzywa i orzechy da Ci energię do długiego funkcjonowania przez większą część dnia.

Uważnie obserwuj wpływ pełnowartościowego jedzenia na Twój organizm.

uczę się tego razem z Tobą i na ten moment celebruję śniadania!

 

Najnowsze wpisy

Zdrowy styl życia

Czym tak naprawdę dla Ciebie jest zdrowy styl życia? Część osób definiuje to pojęcie jako dbanie o siebie, rozumiejąc przez to regularne uprawianie aktywności fizycznej, jakiegoś

Przeczytaj »

INSULINOOPORNOŚĆ

INSULINOOPORNOŚĆ czy możesz jej zapobiec, czy możesz ją leczyć? czym? może dietą? Insulina – to hormon wytwarzany przez trzustkę, zarządzający stężeniem glukozy oraz wprowadzający energię

Przeczytaj »

Dieta w chorobie Hashimoto

HASHIMOTO z czym to się je? Najczęstszą przyczyną omówionej w ostatnim wpisie  niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto – czyli autoimmunologiczna choroba zapalna tarczycy – tarczyca

Przeczytaj »

Podziel się

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on tumblr
Share on email
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x