Dietoterapia

,,Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – powiedział Hipokrates

Z zasady stanowi podstawę leczenia chorób, w szczególności tych dietozależnych. Służy poprawie stanu zdrowia poprzez odpowiedni sposób odżywiania m.in. w przypadku takich chorób jak:

  • otyłość
  • choroby metaboliczne
  • niedożywienie
  • choroby przewodu pokarmowego
  • niedokrwistość
  • alergie
  • choroby autoimmunologiczne
  • choroby neurodegeneracyjne
  • dermatozy
  • zaburzenia hormonalne

Dietoterapia to postępowanie terapeutyczne, oparte na planowaniu i realizacji sposobu odżywiania, ukierunkowanego na leczenie danej jednostki chorobowej, najczęściej stanowi uzupełnienie farmakoterapii. W przypadku wybranych chorób zastosowanie odpowiedniego planu żywieniowego może być jedynym skutecznym rozwiązaniem w dłuższej perspektywie czasu.

Oferuję dietoterapię w Płocku oraz online z zakresu:

  • zaburzeń gospodarki węglowodanowej – dotyczy osób cierpiących na zaburzenia glikemii (np. insulinooporność, cukrzyca).

Jej celem jest przywrócenie równowagi metabolicznej, zapobieganie powikłaniom oraz minimalizacja skutków choroby. Podczas dietoterapii edukuję pacjentów, którzy otrzymują  ode mnie materiały oraz wiedzę, która pomaga im wdrażać założenia diety w dalszym codziennym życiu.

Przede wszystkim leczenie żywieniowe opiera się na niskim indeksie i ładunku glikemicznym posiłków, czyli na zmniejszeniu ilości i modyfikacji jakości węglowodanów obecnych w dotychczasowej diecie (minimalizacja ilości cukrów prostych), na ograniczeniu udziale soli, maksymalnym ograniczeniu tłuszczów trans oraz na zwiększaniu udziału błonnika, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek, olej z awokado) i polifenoli.

Uwzględnia normalizację ilości i wielkości posiłków, a także koncentruje się na uwzględnianiu w codziennym jadłospisie produktów obfitujących w witaminy i minerały biorące udział w regulacji gospodarki węglowodanowej, m.in.: wit z gr B, cynk, magnez.

  • zaburzeń gospodarki lipidowej, której celem jest normalizacja parametrów i odzyskanie prawidłowych stosunków profilu lipidowego. Dietoterapia bejmuje modyfikację stylu życia na trzech płaszczyznach:
  • normalizację masy ciała,
  • pełnowartościową dietę,
  • regularną aktywność fizyczną.

Z przeprowadzonych już przeze mnie dietoterapii w Płocku oraz online wynika, że w tym przypadku najlepiej sprawdzają się modyfikacja ilości i jakości spożywanych węglowodanów oraz tłuszczów, a także uwzględnienie w codziennym jadłospisie żywności szczególnie bogatej w antyoksydanty (warzywa, owoce jagodowe, NKT)

  • dietoterapii nadwagi i otyłości, której nadrzędnym celem jest skuteczna, ale przede wszystkim trwała normalizacja masy ciała, poprawa parametrów metabolicznych – tj. wartości glikemii, ciśnienia tętniczego czy lipidogramu.

Musisz zdawać sobie sprawę, że jest to długotrwały proces sfokusowany szczególnie na utratę tkanki tłuszczowej i redukcję stanów zapalnych obecnych w organizmie.

Podczas współprac lokalnych w Płocku a także online kładę ogromny nacisk na wypracowanie prawidłowych nawyków żywieniowych redukujących do minimum ryzyko efektu jo-jo.

Na każdym kroku kieruję się zasadą zwiększania świadomości klientów w temacie konsekwencji zdrowotnych wynikających z braku trwałych zmian w stylu życia

Kluczem do osiągnięcia trwałej zmiany jest przede wszystkim praca nad:

  • samokontrolą
  • braniem odpowiedzialności za własne wybory
  • cierpliwością i wytrwałością
  • wewnętrzną motywacją

 

  • dietoterapii chorób układu krążenia, która polega przede wszystkim na obniżeniu ryzyka wystąpienia powikłań zdrowotnych będących pokłosiem istniejących już chorób kardiologicznych.

W tym rodzaju dietoterapii, również skupiam się na poprawie wartości liczbowych i stosunków poszczególnych składowych profilu lipidowego, a także na normalizacji ciśnienia tętniczego krwi, a także zazwyczaj też na normalizacji masy ciała.

  • dietoterapii chorób przewodu pokarmowego, która ma na celu poprawę jakości życia, przez redukcję objawów klinicznych oraz zahamowanie postępu choroby i rozwoju powikłań, przy jednoczesnym dostarczaniu niezbędnych makro- i mikroskładników w celu poprawy stanu odżywienia.

Często wymaga ograniczenia lub stałej eliminacji wybranych grup produktów (np. dieta bezglutenowa, dieta SCD, czy dieta low FODMAP), nasilających objawy, w tym przede wszystkim używek (papierosy, alkohol, kofeina) oraz wzbogaceniu diety o związki wspomagające funkcjonowanie narządów układu pokarmowego (wątroba, jelita, trzustka, np. w wybranych jednostkach chorobowych konieczne może okazać się wprowadzenie probiotykoterapii, prokinetyku, czy też enzymów lub betainy HCL

  • dietoterapii chorób neurodegeneracyjnych, której celem jest przede wszystkim zwiększenie skuteczności farmakoterapii, poprzez prawidłowe odżywianie układu nerwowego, wyrównanie niedoborów, zapobieganie niedożywieniu czy też nadmiernej masie ciała, a także eliminacja ewentualnych interakcji leków z żywnością.
  • dietoterapii chorób autoimmunologicznych, która łagodzi stany zapalne, reguluje pracę układu odpornościowego, poprawia skład mikrobiomu jelitowego, często poprzez eliminację produktów spożywczych wywołujących lub zaostrzających reakcje nadwrażliwości. Pozwala spowolnić postęp choroby i łagodzić towarzyszące jej objawy.
  • dietoterapii alergii i nietolerancji pokarmowych polegającej na wyciszeniu nadreaktywnego układu immunologicznego przez eliminację nietolerowanych lub alergizujących składników żywności. Uwzględnia diety eliminacyjne oraz eliminacyjno-rotacyjne.
  • dietoterapii zaburzeń hormonalnych (m.in.: zespół policystycznych jajników, PMS, czynnościowy podwzgórzowy brak miesiączki – FHA, niedoczynność i nadczynność tarczycy, hiperkortyzolemia, hiperandrogenizm) skoncentrowanej na regulacji poziomów hormonów płciowych, tarczycowych i nadnerczowych. Polegającej na uzupełnieniu kluczowych niedoborów witaminowo-mineralnych i białkowo-tłuszczowych, usprawnieniu pracy przewodu pokarmowego i wchłaniania substancji odżywczych.

W wybranych przypadkach wymaga zastosowanie planu żywieniowego redukującego masę ciała, a w innych – planu wysokoenergetycznego, prowadzącego do przybrania na masie, ale za każdym razem opiera się na produktach o właściwościach przeciwzapalnych i jak najmniejszym stopniu przetworzenia. Czasem konieczne jest ograniczenie lub czasowa eliminacja pewnych produktów spożywczych

Często swoim podopiecznym podczas konsultacji online lub stacjonarnie w Płocku, powtarzam że niewyrównana gospodarka hormonalna ma wpływ na wiele istotnych funkcji ludzkiego organizmu – od kondycji skóry, przez samopoczucie i poziom energii do funkcji rozrodczych

  • dietoterapii chorób skórnych (łuszczyca, AZS, trądzik)

Niestety sposób odżywiania wciąż stanowi niedoceniany aspekt terapii chorób skóry, również w Płocku, a odpowiednia dieta przy współpracy z lekarzem mogłaby stać się wartościową metodą terapeutyczną, dającą poczucie kontroli nad chorobą i własnym ciałem.

Prowadząc swoich podopiecznych często kieruję się zasadą wzbogacania diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np.. z wiesiołka i ogórecznika), substancje przeciwzapalne (wit. E, C, B-karoten, koenzym Q10 czy selen oraz zioła i przyprawy, tj. jak:oregano, bazylia, imbir, rozmaryn, cynamon), ograniczenie lub eliminację: pszenicy, zbóż glutenowych, nabiału, białka jaja, produktów i potraw o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym.

Każdy rodzaj prowadzonej przeze mnie dietoterapii online lub stacjonarnie w Płocku zazwyczaj uwzględnia również wzbogacenie planu żywieniowego o indywidualnie dopasowaną suplementację wspomagającą oraz wprowadzenie stałej zmiany dotychczasowego stylu życia, m.in.:

  • więcej regularnego ruchu
  • dbałość o rytm dobowy i jakość snu
  • stosowanie indywidualnie dopasowanych technik relaksacji

Jeśli potrzebujesz wsparcia żywieniowego w swojej chorobie, zachęcam Cię do współpracy ze mną w Płocku lub online.

Podziel się

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on tumblr
Share on email