ILOŚĆ PORCJI: 1.5 CZAS: 60 min
354 kcal, białko 14.4 g, węglowodany 40.9 g, tłuszcz 16.5 g
SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (10 PORCJI):
- Fasola czerwona kidney w puszce 2 puszki
- Banan 2 sztuki
- Jajko 4 sztuki
- Kakao w proszku niesłodzone 3 łyżki
- Cukier 0.5 szklanki
- Soda oczyszczona 1.5 łyżeczki
- Olej kokosowy 3 łyżki
- Czekolada gorzka 81% 10 kostek
- Mleko 3,2% 0.25 szklanki
- Kakao w proszku niesłodzone 2 łyżki
- Cukier 1 łyżeczka
PRZEPIS:
włącz piekarnik na 180 stopni. Następnie wypłucz dokładnie 2 puszki fasoli na durszlaku i przesyp ją do dużej miski. Dodaj do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę lub proszek do pieczenia oraz cukier i bardzo dokładnie zblenduj nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek (lub innej blaszki) i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź wykałaczką/ patyczkiem czy ciasto nie jest w środku zbyt rzadkie, patyczek powinien być prawie suchy/lekko ubrudzony od ciasta. Pod koniec pieczenia w rondelku przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao, mlekiem i odrobiną cukru wg uznania. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce.