Mózg

Jak się ma Twój mózg

 

Prawidłowa praca mózgu umożliwia Ci m.in:

  • wykorzystywanie informacji
  • uczenie się i zapamiętywanie

i w dużej mierze zależy od składników i jakości Twojego codziennego jadłospisu

Co działa destrukcyjnie na Twój mózg ?

  • dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste mięso, wędliny, pasztety, kiełbasy, tłusty nabiał)
  • tłuszcze trans (żywność do podgrzania, ciasteczka, herbatniczki, batoniki i drożdżóweczki)
  • dużo cukru rafinowanego (cukiereczki, torciki i bezunie)
  • mało świeżych owoców warzyw (jagody, borówki, maliny, pietruszka, rukola, roszponka, sałata, koperek)

GLUKOZA

cukier prosty daje Ci „kopa” ale tylko na chwilę…dlatego upewnij się, czy w Twojej diecie znajdziesz inne źródła energii, tj węglowodany złożone zapewniające stopniowe uwalnianie energii oraz niski IG (obejdzie się wtedy bez niepotrzebnych skoków glukozy).

Węglowodany złożone na śniadanie i obiad = dobra koncentracja i wysoka zdolność zapamiętywania nowych informacji nawet minut po zakończeniu posiłku

Wysokiej jakości WNKT

poprawiają funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację

omega6 – w olejach roślinnych, orzechach, nasionach, pestkach, tłuszczach zwierzęcych (tutaj niekoniecznie spełnią dobrą funkcję jeśli ulegają utlenieniu podczas obróbki termicznej)

omega3 – głównie tłuste ryby (śledź, makrela, łosoś, sardynki), jaja i siemię lniane, które należy mielić tuż przed spożyciem

BIAŁKO i AMINOKWASY

owoce, warzywa, fasola, orzechy stanowią źródło substratów (np. tyrozyna, fenyloalanina) do produkcji cząsteczek sygnałowych dla mózgu (np. dopamina, noradrenalina) -> niezbędnych , np. do utrzymania dobrego nastroju uwagi i skupienia.

Spożywanie produktów tj: camembert, ricotta, serek wiejski, parmezan, produkty sojowe (z umiarem), chude mięso, ryby zmniejszają ryzyko problemów z pamięcią

Już 20g białka (zwierzęcego)/dzień poprawia pamięć u osób narażonych na przewlekły stres i przemęczenie

WITAMINY i MINERAŁY

  • wit z gr B biorą udział w metabolizmie glukozy, aktywują cząsteczki sygnałowe mózgu, np. cholina jest prekursorem neuroprzekaźnika regulującego zegar biologiczny, a także poprawiają zdolność uczenia się i zapamiętywania
  • wit C, E, A, cynk, selen, luteina i zeaksantyna stanowią cenne przeciwutleniacze neutralizują wpływ wolnych rodników
  • magnez – zapewnia prawidłowe przekazywanie impulsów w mózgu oraz wytwarzanie energii

Napoje bogate w elektrolity tj. chlorek, potas, wapń, sód poprawiają nawodnienie organizmu, koncentrację i czas reakcji

Związki FITOCHEMICZNE – flawonoidy

  • jagody, borówki mają pozytywny wpływ na pamięć
  • kakao poprawia i chroni przed pogorszeniem funkcji poznawczych szczególnie u osób starszych, poprawia zdolność zapamiętywania oraz funkcje wykonawcze
  • ciemne winogrono, orzeszki ziemne czerwone wino poprawiają pamięć dzięki lepszemu metabolizmowi glukozy

Najnowsze wpisy

Zdrowy styl życia

Czym tak naprawdę dla Ciebie jest zdrowy styl życia? Część osób definiuje to pojęcie jako dbanie o siebie, rozumiejąc przez to regularne uprawianie aktywności fizycznej, jakiegoś

Przeczytaj »

INSULINOOPORNOŚĆ

INSULINOOPORNOŚĆ czy możesz jej zapobiec, czy możesz ją leczyć? czym? może dietą? Insulina – to hormon wytwarzany przez trzustkę, zarządzający stężeniem glukozy oraz wprowadzający energię

Przeczytaj »

Dieta w chorobie Hashimoto

HASHIMOTO z czym to się je? Najczęstszą przyczyną omówionej w ostatnim wpisie  niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto – czyli autoimmunologiczna choroba zapalna tarczycy – tarczyca

Przeczytaj »

Podziel się

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on tumblr
Share on email
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x