Mózg

Jak się ma Twój mózg

 

Prawidłowa praca mózgu umożliwia Ci m.in:

  • wykorzystywanie informacji
  • uczenie się i zapamiętywanie

i w dużej mierze zależy od składników i jakości Twojego codziennego jadłospisu

Co działa destrukcyjnie na Twój mózg ?

  • dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste mięso, wędliny, pasztety, kiełbasy, tłusty nabiał)
  • tłuszcze trans (żywność do podgrzania, ciasteczka, herbatniczki, batoniki i drożdżóweczki)
  • dużo cukru rafinowanego (cukiereczki, torciki i bezunie)
  • mało świeżych owoców warzyw (jagody, borówki, maliny, pietruszka, rukola, roszponka, sałata, koperek)

GLUKOZA

cukier prosty daje Ci „kopa” ale tylko na chwilę…dlatego upewnij się, czy w Twojej diecie znajdziesz inne źródła energii, tj węglowodany złożone zapewniające stopniowe uwalnianie energii oraz niski IG (obejdzie się wtedy bez niepotrzebnych skoków glukozy).

Węglowodany złożone na śniadanie i obiad = dobra koncentracja i wysoka zdolność zapamiętywania nowych informacji nawet minut po zakończeniu posiłku

Wysokiej jakości WNKT

poprawiają funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację

omega6 – w olejach roślinnych, orzechach, nasionach, pestkach, tłuszczach zwierzęcych (tutaj niekoniecznie spełnią dobrą funkcję jeśli ulegają utlenieniu podczas obróbki termicznej)

omega3 – głównie tłuste ryby (śledź, makrela, łosoś, sardynki), jaja i siemię lniane, które należy mielić tuż przed spożyciem

BIAŁKO i AMINOKWASY

owoce, warzywa, fasola, orzechy stanowią źródło substratów (np. tyrozyna, fenyloalanina) do produkcji cząsteczek sygnałowych dla mózgu (np. dopamina, noradrenalina) -> niezbędnych , np. do utrzymania dobrego nastroju uwagi i skupienia.

Spożywanie produktów tj: camembert, ricotta, serek wiejski, parmezan, produkty sojowe (z umiarem), chude mięso, ryby zmniejszają ryzyko problemów z pamięcią

Już 20g białka (zwierzęcego)/dzień poprawia pamięć u osób narażonych na przewlekły stres i przemęczenie

WITAMINY i MINERAŁY

  • wit z gr B biorą udział w metabolizmie glukozy, aktywują cząsteczki sygnałowe mózgu, np. cholina jest prekursorem neuroprzekaźnika regulującego zegar biologiczny, a także poprawiają zdolność uczenia się i zapamiętywania
  • wit C, E, A, cynk, selen, luteina i zeaksantyna stanowią cenne przeciwutleniacze neutralizują wpływ wolnych rodników
  • magnez – zapewnia prawidłowe przekazywanie impulsów w mózgu oraz wytwarzanie energii

Napoje bogate w elektrolity tj. chlorek, potas, wapń, sód poprawiają nawodnienie organizmu, koncentrację i czas reakcji

Związki FITOCHEMICZNE – flawonoidy

  • jagody, borówki mają pozytywny wpływ na pamięć
  • kakao poprawia i chroni przed pogorszeniem funkcji poznawczych szczególnie u osób starszych, poprawia zdolność zapamiętywania oraz funkcje wykonawcze
  • ciemne winogrono, orzeszki ziemne czerwone wino poprawiają pamięć dzięki lepszemu metabolizmowi glukozy

Najnowsze wpisy

Choroba refluksowa przełyku (GERD)

Choroba refluksowa przełyku (GERD) polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej do przełyku i gardła a nawet jamy ustnej. Powoduje upośledzenie jakości życia i zmiany w

Przeczytaj »

Podziel się

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x