Jak się ma Twój mózg
Prawidłowa praca mózgu umożliwia Ci m.in:
- wykorzystywanie informacji
- uczenie się i zapamiętywanie
i w dużej mierze zależy od składników i jakości Twojego codziennego jadłospisu
Co działa destrukcyjnie na Twój mózg ?
- dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste mięso, wędliny, pasztety, kiełbasy, tłusty nabiał)
- tłuszcze trans (żywność do podgrzania, ciasteczka, herbatniczki, batoniki i drożdżóweczki)
- dużo cukru rafinowanego (cukiereczki, torciki i bezunie)
- mało świeżych owoców warzyw (jagody, borówki, maliny, pietruszka, rukola, roszponka, sałata, koperek)
GLUKOZA
cukier prosty daje Ci „kopa” ale tylko na chwilę…dlatego upewnij się, czy w Twojej diecie znajdziesz inne źródła energii, tj węglowodany złożone zapewniające stopniowe uwalnianie energii oraz niski IG (obejdzie się wtedy bez niepotrzebnych skoków glukozy).
Węglowodany złożone na śniadanie i obiad = dobra koncentracja i wysoka zdolność zapamiętywania nowych informacji nawet minut po zakończeniu posiłku
Wysokiej jakości WNKT
poprawiają funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację
omega6 – w olejach roślinnych, orzechach, nasionach, pestkach, tłuszczach zwierzęcych (tutaj niekoniecznie spełnią dobrą funkcję jeśli ulegają utlenieniu podczas obróbki termicznej)
omega3 – głównie tłuste ryby (śledź, makrela, łosoś, sardynki), jaja i siemię lniane, które należy mielić tuż przed spożyciem
BIAŁKO i AMINOKWASY
owoce, warzywa, fasola, orzechy stanowią źródło substratów (np. tyrozyna, fenyloalanina) do produkcji cząsteczek sygnałowych dla mózgu (np. dopamina, noradrenalina) -> niezbędnych , np. do utrzymania dobrego nastroju uwagi i skupienia.
Spożywanie produktów tj: camembert, ricotta, serek wiejski, parmezan, produkty sojowe (z umiarem), chude mięso, ryby zmniejszają ryzyko problemów z pamięcią
Już 20g białka (zwierzęcego)/dzień poprawia pamięć u osób narażonych na przewlekły stres i przemęczenie
WITAMINY i MINERAŁY
- wit z gr B biorą udział w metabolizmie glukozy, aktywują cząsteczki sygnałowe mózgu, np. cholina jest prekursorem neuroprzekaźnika regulującego zegar biologiczny, a także poprawiają zdolność uczenia się i zapamiętywania
- wit C, E, A, cynk, selen, luteina i zeaksantyna stanowią cenne przeciwutleniacze neutralizują wpływ wolnych rodników
- magnez – zapewnia prawidłowe przekazywanie impulsów w mózgu oraz wytwarzanie energii
Napoje bogate w elektrolity tj. chlorek, potas, wapń, sód poprawiają nawodnienie organizmu, koncentrację i czas reakcji
Związki FITOCHEMICZNE – flawonoidy
- jagody, borówki mają pozytywny wpływ na pamięć
- kakao poprawia i chroni przed pogorszeniem funkcji poznawczych szczególnie u osób starszych, poprawia zdolność zapamiętywania oraz funkcje wykonawcze
- ciemne winogrono, orzeszki ziemne czerwone wino poprawiają pamięć dzięki lepszemu metabolizmowi glukozy