ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS: 50 min
640 kcal, białko 97 g, węglowodany 87,5 g, tłuszcz 28,5 g
SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (2 PORCJE):
- Makaron spaghetti czarny (z atramentem) 180g (1,2 garści)
- Krewetki tygrysie 12szt
- Pomidorki koktajlowe 10 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Natka pietruszki 0.5 garści
- Masło 2 łyżki
- Wino białe wytrawne 100g (ok. 0.5szkl)
- Pieprz czarny 4 szczypty
- Sól 3 szczypty
- Parmezan 4 łyżki
Zacznij od wstawienia makaronu. W tym czasie na odrobinie masła na patelni podsmaż krótko drobno posiekany czosnek. Po 2 minutach wrzuć oczyszczone krewetki, smaż ok 5 minut i dolej białe wino (ok 0.5szkl). Po kolejnych 3-4 minutach dodaj pozostałe masło i pomidorki oraz dopraw solą i pieprzem. Duś do momentu aż sos stanie się jednolity. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i dorzuć krewetki. Podawaj od razu posypane natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.