ILOŚĆ PORCJI: 1CZAS: 50 min
580 kcal, białko 32g, węglowodany 42 g, tłuszcz 34 g
SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (2 PORCJE):
- Pierś z kaczki 180g, (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek 4 łyżki
- Makaron soba 3 porcje (84g)
- Gruszka 1 szt
- Pomarańcza 1 szt
- Kolendra 2 łyżeczki
- Lucerna kiełki 3 łyżki
- Czosnek surowy 1 ząbek
- Sól 2 szczypty
- Pieprz czarny 2 szczypty
- Miód 2,5 łyżeczki
- Nerkowiec 1 garść
- Ser pleśniowy kozi 50g (ok. 1/4 rolady)
- Cytryna 1 szt
PRZEPIS:
Piersi kaczki dokładnie umyj, oczyść i osusz. Skórę natnij w kratkę.
Zamarynuj mięso: drobno posiekany ząbek czosnku połącz z 1,5 łyżeczki miodu, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, szczyptą pieprzu i soli . Mięso włóż do marynaty i odstaw na godzinę do lodówki (można zamarynować również dzień wcześniej, będzie smaczniejsze)
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Piersi kaczki wyjmij z marynaty, ułóż na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smaż przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Następnie mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Piecz około 4-5 minut. Upieczoną pierś z kaczki zawiń w folię aluminiową i odstaw do wystudzenia.
Między czasie gruszkę dokładnie umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój wraz ze skórką w ósemki. Delikatnie posmaruj miodem. Cząstki owoców ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną oliwy i krótko opiecz z obydwu stron.
Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca.
SOS
Połącz ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, miód, sok z cytryny i pieprz