KACZKA Z MAKARONEM SOBA, GRUSZKĄ, ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ, KIEŁKAMI LUCERNY I CZOSNKIEM (2 PORCJE)

ILOŚĆ PORCJI: 1CZAS: 50 min

580 kcal, białko 32g, węglowodany 42 g, tłuszcz 34 g

SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (2 PORCJE):

  • Pierś z kaczki 180g, (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Makaron soba 3 porcje (84g)
  • Gruszka 1 szt
  • Pomarańcza 1 szt
  • Kolendra 2 łyżeczki
  • Lucerna kiełki 3 łyżki
  • Czosnek surowy 1 ząbek
  • Sól 2 szczypty
  • Pieprz czarny 2 szczypty
  • Miód 2,5 łyżeczki
  • Nerkowiec 1 garść
  • Ser pleśniowy kozi 50g (ok. 1/4 rolady)
  • Cytryna 1 szt

PRZEPIS:

Piersi kaczki dokładnie umyj, oczyść i osusz. Skórę natnij w kratkę.

Zamarynuj mięso: drobno posiekany ząbek czosnku połącz z 1,5 łyżeczki miodu, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, szczyptą pieprzu i soli . Mięso włóż do marynaty i odstaw na godzinę do lodówki (można zamarynować również dzień wcześniej, będzie smaczniejsze)

Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.

Piersi kaczki wyjmij z marynaty, ułóż na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smaż przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Następnie mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Piecz około 4-5 minut. Upieczoną pierś z kaczki zawiń w folię aluminiową i odstaw do wystudzenia.

Między czasie gruszkę dokładnie umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój wraz ze skórką w ósemki. Delikatnie posmaruj miodem. Cząstki owoców ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną oliwy i krótko opiecz z obydwu stron.

Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca.

SOS

Połącz ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, miód, sok z cytryny i pieprz

Najnowsze wpisy

Choroba refluksowa przełyku (GERD)

Choroba refluksowa przełyku (GERD) polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej do przełyku i gardła a nawet jamy ustnej. Powoduje upośledzenie jakości życia i zmiany w

Przeczytaj »

Podziel się

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x