KREM POMIDOROWY Z BURRATĄ I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ (2 PORCJE)

ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS: 40 min

693 kcal, białko 18 g, węglowodany 101 g, tłuszcz 28 g

SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (2 PORCJE):

  • Woda 0.5 litr
  • Marchew 2 sztuki
  • Pietruszka 1 korzeń
  • Seler korzeniowy 0.3 korzenia
  • Por 50 g, (1 kawałek)
  • Pomidory w puszce kawałki 1 puszka 1 400g
  • Ziemniak 3 sztuki
  • Natka pietruszki 0.5 garści
  • Burrata 0.5 kuli
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Bazylia świeża 2 garście
  • Ziele angielskie 1 łyżeczka
  • Sól 2 szczypty
  • Pieprz czarny 2 szczypty
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Opcjonalnie dynia pestki 2 łyżki

PRZEPIS:

Do wrzącej wody wrzucić pokrojone i obrane warzywa korzeniowe oraz liście laurowe, ziele angielskie Po ok 30 minutach gotowania na wolnym ogniu, gdy warzywa zmiękną dołożyć puszkę pomidorów i wsypać posiekaną bazylię, pogotować jeszcze 10-15 min. Dla wzmocnienia smaku można dodać koncentrat pomidorowy. Między czasie podprażyć na suchej patelni nasiona  dyni. Gdy zupa trochę przestygnie dodać oliwę, całość zblendować, przyprawić do smaku i posypać bazylią i pestkami. Na talerzu dodać pokrojony ser.

Najnowsze wpisy

Zespół jelita drażliwego (IBS)

ZDROWE JELITA Objawy, które mogą świadczyć o problemach jelitowych (wtedy warto się zastanowić i podjąć diagnostykę – gastroenterolog): ból i dyskomfort brzucha silne wzdęcie i

Przeczytaj »

Podziel się

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x