ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS: 40 min
693 kcal, białko 18 g, węglowodany 101 g, tłuszcz 28 g
SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (2 PORCJE):
- Woda 0.5 litr
- Marchew 2 sztuki
- Pietruszka 1 korzeń
- Seler korzeniowy 0.3 korzenia
- Por 50 g, (1 kawałek)
- Pomidory w puszce kawałki 1 puszka 1 400g
- Ziemniak 3 sztuki
- Natka pietruszki 0.5 garści
- Burrata 0.5 kuli
- Liść laurowy 2 sztuki
- Bazylia świeża 2 garście
- Ziele angielskie 1 łyżeczka
- Sól 2 szczypty
- Pieprz czarny 2 szczypty
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Opcjonalnie dynia pestki 2 łyżki
PRZEPIS:
Do wrzącej wody wrzucić pokrojone i obrane warzywa korzeniowe oraz liście laurowe, ziele angielskie Po ok 30 minutach gotowania na wolnym ogniu, gdy warzywa zmiękną dołożyć puszkę pomidorów i wsypać posiekaną bazylię, pogotować jeszcze 10-15 min. Dla wzmocnienia smaku można dodać koncentrat pomidorowy. Między czasie podprażyć na suchej patelni nasiona dyni. Gdy zupa trochę przestygnie dodać oliwę, całość zblendować, przyprawić do smaku i posypać bazylią i pestkami. Na talerzu dodać pokrojony ser.