Bóle głowy, MIGRENA.
Mordercze ataki rozkładają Cię na łopatki?
Dezorganizują życie?
Pojawiają się bez żadnego ostrzeżenia?
Winowajcą najczęściej są:
- ODWODNIENIE
- NIEDOBÓR wit. D
- aminy biogenne
- kofeina
- alkohol
- słodziki
Uważaj na:
- sery dojrzewające
- wino, szczególnie czerwone – ze względu na zawartość siarczynów, fenoli i tyraminy
- piwo
- bób
- wędzone ryby
- marynowane mięso, podroby, wędliny, kiełbasy (salami, pepperoni)
- figi, daktyle, rodzynki
- dojrzałe awokado i banany
- cebulę
- czerwoną fasolę
- kiszonki, szczególnie kapustę, brukselkę, brokuły, kimchi i ogórki
- czekoladę
- nadmiar kofeiny
- aspartam
- glutaminian sodu
- suplementy z drożdży
- owoce cytrusowe, orzechy, pestki dyni – u szczególnie wrażliwych osób
- długotrwałe głodówki lub posty przerywane
Recepta?
- na ból głowy – również na ten o charakterze klasterowym – może pomóc TERAPIA TLENOWA
- a być może pomoże wyeliminowanie CUKRU z diety
- cukier wpływa na układ nerwowy skoki adrenaliny oraz innych hormonów mogą go podrażniać wywołując BÓL
Co jeszcze możegę zrobić?
- wprowadzić imbir do codziennej diety
- regularnie pić napar z pokrzywy
- dostarczać miedź (otręby, płatki owsiane, orzechy, nasiona, żółtko, chleb pełnoziarnisty) lub suplementacja
- zwiększyć podaż omega3, wit B6, magnezu
- uregulować rytm dobowy – odpowiednia regeneracja, odpowiednia ilość regularnego snu
- suplementacja wit D w dawce 1000-4000IU
- najważniejsza jednak jest kontrola spożywanych pokarmów (np. w postaci dzienniczka żywieniowego → zapisz się do newslettera a dostaniesz Swój dzienniczek żywieniowy) i zestawianie ich z występowaniem migreny. To zdecydowanie przyspieszy i ułatwi odnalezienie produktu (prawdopodobnie) powodującego lub nasilającego dolegliwości