ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS: 35 min
335 kcal, białko 11.4 g, węglowodany 33.5 g, tłuszcz 17 g
SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (3 PORCJE):
- Dynia puree/ star ta 100 g, (0.5 szklanki)
- Jajko 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Wanilia ekstrakt 1 łyżeczka
- Mleko 3,2% 0.7 szklanki
- Mąka owsiana 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona 0.7 łyżeczki)
- Sól 1 szczypta
- Cynamon mielony 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa 1 szczypta
- Imbir mielony 1 szczypta
- Cukier 1 łyżeczka
- Czekolada gorzka 81% kako 5 kostek
PRZEPIS:
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodać pozostałe „suche składniki”. Wlać do niej zawartość pierwszej miski i wymieszać. W tym momencie można też dodać posiekaną czekoladę, ale bez niej placuszki też będą pyszne. Rozgrzać patelnię, można ją delikatnie natłuścić. Nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Puree dyniowe: Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek i obrać ze skórki. Pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec do miękkości (ok. 30 minut). W trakcie pieczenia warto odwrócić na drugą stronę. Upieczoną dynię ostudzić i zmiksować blenderem na puree. Przechowywać w lodówce 3-5 dni. Można je też zapakować w woreczki i zamrozić.