PLACUSZKI DYNIOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ (3 PORCJE)

ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS: 35 min

335 kcal, białko 11.4 g, węglowodany 33.5 g, tłuszcz 17 g

SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (3 PORCJE):

  • Dynia puree/ star ta 100 g, (0.5 szklanki)
  • Jajko 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Wanilia ekstrakt 1 łyżeczka
  • Mleko 3,2% 0.7 szklanki
  • Mąka owsiana 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 0.7 łyżeczki)
  • Sól 1 szczypta
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • Imbir mielony 1 szczypta
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Czekolada gorzka 81% kako 5 kostek

PRZEPIS:

Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodać pozostałe „suche składniki”. Wlać do niej zawartość pierwszej miski i wymieszać. W tym momencie można też dodać posiekaną czekoladę, ale bez niej placuszki też będą pyszne. Rozgrzać patelnię, można ją delikatnie natłuścić. Nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Puree dyniowe: Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek i obrać ze skórki. Pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec do miękkości (ok. 30 minut). W trakcie pieczenia warto odwrócić na drugą stronę. Upieczoną dynię ostudzić i zmiksować blenderem na puree. Przechowywać w lodówce 3-5 dni. Można je też zapakować w woreczki i zamrozić.

Najnowsze wpisy

Zespół jelita drażliwego (IBS)

ZDROWE JELITA Objawy, które mogą świadczyć o problemach jelitowych (wtedy warto się zastanowić i podjąć diagnostykę – gastroenterolog): ból i dyskomfort brzucha silne wzdęcie i

Przeczytaj »

Podziel się

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x