ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS: 25 min
600 kcal, białko 42.8 g, węglowodany 67.1 g, tłuszcz 31.4 g
SKŁADNIKI NA CAŁE DANIE (1 PORCJA):
- Serek wiejski 1 opakowanie
- Mąka owsiana 40 g (3 łyżki)
- Jajko 1 sztuka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Miód 2 łyżeczki
- Maliny, mrożone 1 szklanka
- Sól 1 szczypta
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Orzechy brazylijskie 2 szt
- Migdały 3 szt
PRZEPIS:
Białko oddzielić od żółtka. Do białka dodać sól i ubić na sztywną pianę. Żółtko, serek wiejski (wraz ze śmietanką), mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie połączyć. Rozgrzać patelnię, za pomocą pędzelka delikatnie posmarować ją oliwą. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Warto poczekać dłużej, bo za szybko obrócone będą się rozpadać. Odkładać na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Placuszki podawać z miodem, owocami i orzechami.